torsdag 11. oktober 2012

O herlige aftenstund

Helt siden jeg skrev blogginnlegget Sengeakrobatikk har vi slitt med å legge Nikolaj om kvelden. Vi har hatt litt vanskelog for tro det, for han var enkel å legge som baby. Men det siste halvåret har han altså ikke villet i seng når vi synes det var på tide.

Ikke fordi han har vært vanskelig å ha med å gjøre. Nei da, han har blid og fornøyd fått kveldsstellet sitt, fått på seg pyjamas og blitt lest for i senga si. Men så har det vært stopp. Når Adam legger ham ligger han å synger og sparker i veggen. Når jeg legger ham står han opp igjen og begynner å leke. Vi har prøvd å legge ungene samtidig før vi voksne har trukket oss tilbake til stua før de sover. Da har vi ofte funnet Nikolaj sittende på stolen ved siden av Johannes seng. Storesøster sover dypt, mens lillebror stryker henne på kinnet og leser bok for henne. Et utrolig nydelig syn - men likevel helt feil kl 21.30 om kvelden.

Vi har tatt opp med barnehagen at Nikolaj nok bør sove litt mindre om dagen, og har til svar fått stukket artikler i hendene, av professorer som legger ut omhvor viktig det er for barn å følge sin egen rytme. "Det er tortur!" roper svigermor hver gang vi snakker om å vekke ham fra middagsluren. Forstår godt poenget om egne rytmer, men familien har jo også en rytme som skal fungere. Og det er ganske tett på tortur å ikke få en eneste kveld med fred og ro fordi minstemann danser fandago når han egentlig skulle sove søtt i sengen sin.

Så nå har vi tatt den store avgjørelsen å kutte ut middagsluren helt. Synes det var litt tidlig siden gutten bare er 2 år og 2 måneder, men vi var nødt til finne en løsning. Og for en suksess! Det er slett ikke vanskelig å holde ham våken. Han er like blid of fornøyd som før. Og hvis han skulle sovne når vi er ute og kjører bil eller sykkel, så våkner han lett som ingenting. Om kvelden sovner han promte kl 19 - Like lett som da han var liten baby. Og da kan vi legge Johanne i fred og ro, og hun sovner i god tid før 20.00

Det gir Adam og meg et par timer med ro og stille før vi skal legge oss. Det er en stund siden sist. Der er helt fantastisk!

O herlige aftenstund

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar